Cronică: Ţapinarii – 2010 ani de folk alternativ + concertul Anti Valentine’s Day, din Club A

Concertul

Am ajuns pe la 19:45, iar Club A era plin. Un lucru foarte enervant în Club A e că aerisirea este foarte proastă. Fumul de ţigară, împreună cu cele aproximativ 200 de persoane, m-au făcut să mă simt ca-n tramvaiul 41, dar m-am obişnuit. De ţinut cont că în aceeaşi seară mai erau multe alte concerte, în alte cluburi din apropiere. Cu toate astea Club A a fost plin.

Pe la 20:15, Marius Matache a deschis concertul ţapinarilor, cu 3 piese: Zmeul, Dali şi Colind pentru prietenă. A urmat Anti Valentine’s-ul Ţapinarii, cu piesele binecunoscute + piesa nouă „Dulce inconştienţă”. Publicul a cântat cu ei toate piesele. Ba chiar, la unele piese, a cântat aproape integral şi fără ei. Miron Manega a recitat ceva, din care nu am înţeles nimic, pentru că se vorbea pe langâ mine ca în piaţa Rahova. Atmosferă foarte frumoasă, ca de obicei, cu „sit down comedy” marca Ţapinarii. Un minus că n-au cântat „Pescăruş„. 😀

Albumul

Best off reorchestrat + 2 piese noi, după cum urmează:

1). Utopia – Mai ritmată decât varianta veche, mai matură, mai clară, mai frumoasă.

2). Duet – Refrenul nu-mi plăcea cum sună în varianta veche, acum e perfect. Şi, în general, aş spune aceleaşi lucruri ca şi la „Utopia”.

3). Discuţie cu Dumnezeu – O piesă care nu e printre preferatele mele.

4). Sunt fericit – Piesa binecunoscută, cu piticul care dansează. Piesă în care intervine excepţional şi Daniel Iancu, cu acordeonul.

5). Un ungur mic – Despre unguri şi despre Transilvania, nelipsită din concerte şi primită bine de public, de fiecare dată. Cu un mesaj puternic şi adevărat.

6). Doi bani – Mai rapidă decât vechea variantă, mai ritmată, mai frumoasă.

7). Eşti frumoasă – Mai serioasă, mai „de radio” parcă. După o primă ascultare mi s-a părut cam sec pasajul unde intră Covei cu „declaraţie de dragoste, fac acum pentru tine, chiar dacă m-ai surprins cu pantalonii-n vine…”

8). Şuturi – Salutări doamnei Mona Muscă! Ştiu că îi iubiţi pe ţapinari.

9). Pentru voi – Minunat sună cu Ovidiu Mihăilescu. Poate că, dintre toate piesele reorchestrate, „Pentru voi” îmi place cel mai mult.

10). Dulce inconştienţă – Una dintre cele două piese noi, compusă de Cosmin Covei. Deocamdată nu mă regăsesc în ea, dar îmi place.

11). Du-te naibii – Parcă mai supărată. Piesă cu care încep concertele de obicei.

12). Speranţa

13). Unde eşti – O piesă care în concerte ţine mult, Covei povestind despre fata care era foarte, foarte, foarte, foarte grasă, adică supraponderală. Reorchestrată frumos.

14). Protest

15). Sfârşit şi început de lume – piesă cântată împreună cu Marius Matache, cel care a deschis şi Anti Valentinul din Club A.

16). Embargo pe creier – Cu Florin Chilian. Îmi place mult Florin Chilian şi îl ascult cu plăcere, dar la colaborări nu prea îmi sună bine. Mai ştiu o colaborare a lui, cu formaţia Iris, pe albumul „Cei ce vor fi”, care nu mi-a plăcut.

17). Şi zeii – Da, am făcut şi un cover după piesa asta.

18). Pescăruş – Din nou cu Daniel Iancu, de data aceasta la voce. Una dintre preferatele mele.

19). Dumnezeu trist – Cu Mihnea Blidariu, de la Luna Amară, la trompetă.

20). Idei preconcepute

21). Cugetare – Cu Ioana Tănase backing vocals.

22). Aştept primul vânt

23). Cum ar fi fost

24). 2010 – Cea de-a doua melodie nouă, compusă de Adrian Tănase. Ca o recapitulare a carierei lor. Cu un minus pentru „chitări” în loc de „chitare” 😀

Am încercat să scriu câte ceva la fiecare piesă, dar e cam greu, pentru că sunt vechile piese pe care le ştie toată lumea, reorchestrate. La unele n-am scris ca să nu repet. În mare e un album mai matur, mai ritmat, mai clar, mai frumos, cu invitaţi care mie îmi plac mult.

Reclame

3 responses to “Cronică: Ţapinarii – 2010 ani de folk alternativ + concertul Anti Valentine’s Day, din Club A

  1. multzam fain si mult

  2. cu mare placere! 🙂

  3. Pingback: Vita de Vie - Fetish | snapto's blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s