Omul, acest animal cu ochelari de cal

Filozofie de 5 dimineaţa

Oamenii sunt atât de mândri încât îşi construiesc ochelari de cal pe care tocmai ei nu-i văd. Şi asta din prostie şi din răutate la un loc. Unii sunt atât de încuiaţi încât nu pot accepta că oamenii au păreri diferite, despre lucruri şi comportamente, pe care nu le poţi proba, nu le poţi măsura şi nu poţi, niciodată, prin argumente clare şi logice, să spui că părerea cuiva despre un anumit lucru este cea optimă.

Există dobitoci care s-ar certa şi pe fumuseţea culorilor – de exemplu, dacă unui idiot îi place culoarea verde, va privi cu dispreţ un om căruia îi place culoarea galben, fără a avea cum să demonstreze clar care culoare este mai frumoasă şi doar pentru că celălalt are plăceri diferite. Asta denotă egoism, limitare şi într-un final prostie. Pune-i idiotului întrebarea „dar de ce este mai frumoasă culoarea roşu decât culoarea galben?” şi o să-l încui, pentru că nu are argumente.

Asta e dovada clară că un om prost este prost: nu are argumente. Face lucruri dintr-un instinct format din idei fixe, frustrări şi copiere de comportamente care îi par perfecte dar care nu sunt. Instinctul ăsta face din prost să pară interesant în faţa proştilor şi are noroc că sunt mulţi. Sunt mulţi care n-au nevoie de argumente şi care stabilesc dacă o propoziţie este corectă doar din faptul că ăla care a zis-o a ţipat-o, sau pur şi simplu a sunat interesant, sau a zis-o pe un ton impunător, sau pe ăla care a zis-o îl cheamă într-un fel.

Cel mai grav lucru, în comportamentul sau în gândirea unui om, mi se pare ca el să nu poată gândi singur şi sincer şi să nu poată avea opinii. Dacă gândeşti cu influenţe nu eşti sincer şi dacă nici cu tine nu eşti sincer înseamnă că nu trăieşti pentru tine ci trăieşti pentru cum apari în faţa altora.

Reclame

2 responses to “Omul, acest animal cu ochelari de cal

  1. nu cred ca exista gandire 100% neinfluentata. suntem produsul impresiilor, al sugestiilor, sfaturilor, al observatiilor venite din exterior sau despre ceea ce e in afara noastra. cu toate astea, trtecute prin filtrul propriu, pot genera o gandire independenta.
    ceea ce crezi la un moment dat ca-ti apartine poate sa fie rezultatul impletirii multor factori din mediu.

    cu prostia e altceva.

  2. PUR shi simplu trebuie sa improvizezi cind asha shi kind asha ca daka te tsicneshti tot e rau shi nui efectiv )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s