Muzica se ascultă

Deşi pare, titlul nu este o afirmaţie banală, de genul „apa e udă”. E mai mult o aducere aminte, pentru că, din când în când, trebuie să le aduci aminte oamenilor că dacă îşi vor turna apă pe haine se vor uda, aşa cum trebuie să le aminteşti că muzica, în primul rând, se ascultă.

Simt că ne aflăm într-o perioadă în care oamenii folosesc muzica mai mult pentru a-şi mişca părţile corpului pe un anumit ritm, pentru a nu adormi sau pentru a arăta altora că sunt la modă şi foarte puţin pentru stările create. Şi nu e de condamnat că asculţi muzica pentru a te mişca, dar e ciudat să o asculţi doar pentru asta.

Mi se pare trist ca lumea să folosească muzica doar pentru dans şi pentru alungarea plictiselii şi nu pentru a-şi imagina lucruri. Copilului i se dezvoltă imaginaţia pentru că citeşte sau ascultă muzică, nu pentru că dansează. Îmi pare că îţi baţi joc de muzică dacă o asculţi doar pentru a te mişca pe ea. Muzica lui Bach nu se ascultă atât de des pentru că nu te poţi mişca modern pe ea. La fel şi muzica folk, la fel jazz-ul şi la fel multe alte genuri.

Replicile „schimbă melodia asta, că mă adoarme!”, „cum dansezi tu pe melodia asta?” sau „ce ţipă aşa ăla din melodie?” sunt replici pe care nici nu merită să le bagi în seamă. Orice explicaţie dată pentru genul ăsta de replici e degeaba şi este egală cu oricare altă pierdere de timp. Muzica există de acum mii de ani, iar dacă nici până în zilele noastre nu i s-a înţeles scopul, chinuiala nu-şi mai are rostul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s