Ai greşit, recunoaşte!

Şi ai grijă ca altă dată să nu mai faci.

Mihai Bendeac o fi actor bun. Nu ştiu, că nu l-am văzut niciodată la teatru. De la televizor pare că ar fi. Şi nu mă refer doar la faptul că imită personaje. În scris pare că e la pământ şi în ceea ce priveşte gramatica dar şi în altele. E omeneşte să faci greşeli gramaticale. Îţi mai scapă o virgulă aiurea, îţi mai scapă un pleonasm, o exprimare greşită, dar e frumos să recunoşti când se întâmplă asta.

Te-oi fi grăbit, ţi-o fi fugit mintea în altă pare, n-oi fi ştiut pur şi simplu, dar recunoaşte! E urât să încerci să demonstrezi că nu sunt făcute bine regulile gramaticale sau că un cuvânt a fost împrumutat greşit din altă limbă şi, în timp ce te scuzi şi scrii despre asta, să mai faci şi alte greşeli gramaticale grave. Cam aşa încearcă Bendeac să o panseze. Pentru că a şters postarea respectivă, am făcut eu un print screen înainte, că nu fusesem al dracu de velăntainsdei.

Da, „a-şi aduce aportul” este pleonasm, pentru că „aport” înseamnă „a aduce contribuţia”. Prin urmare, nu poţi spune „mi-am adus adus contribuţia”. Pe căutatelea în DEX de nu aşa e!

Cum spuneam, Bendeac încearcă să o dreagă, băgând o virgulă între subiect şi predicat, ca să fie argumentarea mai credibilă. De ce nu s-o opri el din scris nu ştiu. Şi avem şi bonus, un comentator care vrea să pară citit, îi explică el ce înseamnă „aport”. Bineînţeles că dă o explicaţie care se referă la cu totul altceva şi bineînţeles că trânteşte o virgulă, aiurea, ca să nu faCĂ CAcofonie.

Le-am subliniat cu roşu, ca la şcoală, poate le văd şi alţii şi bagă la cap:

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s