Scrieţi, fraţilor!

Hai să lămurim o treabă încă de la început:

Dacă un individ oarecare scrie prost, nu e coerent şi nu se înţelege clar ce vrea să transmită, păi asta, în cele mai multe cazuri, nu înseamnă că eşti tu (care citeşti) greu de cap sau că scrie el prea profund şi prea greu pentru mintea ta. Asta înseamnă că e incoerent şi că mai bine se înregistrează când vorbeşte decât să scrie. Deşi mă îndoiesc că acolo se va descurca mai bine.

Revenind la subiectul pe care de altfel nici nu l-am început – sunt pro-oamenii care scriu. Nu contează unde. Pe un caiet dictando, pe o agendă din 1937 cu pagini îngălbenite, pe foi A4 sau chiar pe blog, scrieţi fraţilor!

Scrisul te ajută în timp. Te ajută să te perfecţionezi în exprimare, în gramatică, te ajută să-ţi formezi păreri pe care le poţi susţine. Scriu pe blogul ăsta de cinci ani şi ceva şi când mă uit la articolele din primii doi ani mă apucă râsul. Păreri puerile, greşeli de exprimare şi alte baliverne. Bineînţeles că eram şi mai „necopt la minte” ca să folosesc un clişeu, bineînţeles că multe articole sunt de „caterincă” şi „mişto ieftin” dar e clar că se vede o evoluţie. Poate nu evidentă sau exagerată, dar e o diferenţă.

Şi te simţi bine când te uiţi înapoi şi vezi că erai mai prost. E mai grav când te uiţi înapoi şi vezi că erai mai bine; asta s-ar traduce cum că te-ai prostit. Încurajez pe oricine să-şi facă un blog pe care să debiteze tot ce-i trece prin cap şi i se pare că e de expus. Pe blog ai avantajul că vin şi alţii să îşi dea cu părerea despre ce ai scris. Unul vine cu o critică, altul te susţine, e treaba ta cum accepţi toate astea, dar ai „feedback”, vorba romgleziţilor, că din cauza lor împrumutăm toate cuvintele din engleză, de parcă n-am avea o limbă destul de grea şi cu atâtea cuvinte care înseamnă acelaşi cuvânt, mai avem nevoie şi de altele.

E mare lucru să ai curaj să scrii public. Sunt mulţi oameni care au idei mişto şi păreri interesante, dar nu le pun nicăieri, de frică „să nu râdă lumea”. Dacă ar avea puţină încredere i-ar durea în dos de lume şi ar şti că ce au scris au scris bine. Lumea vorbeşte, argumente nu prea. Nu deranjezi pe nimeni dacă scrii, nu îi obligi să citească ce scrii, pot să ignore dacă vor.

Reclame

One response to “Scrieţi, fraţilor!

  1. Foarte bine ai punctat aici , bravo ! Sunt total de acord cu tine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s