Proștii cu carte, o specie scârboasă

Există o specie de oameni penibili care au capul bine înfipt în cur și cărora eu le spun „proști cu carte”. Proștii cu carte sunt mult mai enervanți decât proștii normali, în primul rând pentru că se cred superiori celorlalți oameni, deși nu sunt, iar în al doilea rând pentru că au fixații acumulate din învățătura nefiltrată. Au luat proștii tot ce au auzit de la părinți, de la școală și de la cunoscuți și n-au mai filtrat informația, pentru că le-a fost de ajuns să o învețe pe de rost. Astfel au luat-o de bună, au rămas cu capul în cur și s-au încăpățânat să nu-l scoată de acolo, să nu care cumva să facă vreun efort.

Mi-e scârbă să văd oameni care au luat examenul de bacalureat sau și-au terminat facultatea cu nota zece dar nu pot să lege două propoziții cu sens și fără clișee. Am impresia că dacă îi întrebi ceva, despre orice, se blochează puțin, crezând că îi asculți cu catalogul în brațe și trebuie să-și amintească ce au învățat, bineînțeles mecanic și clișeic. Oamenii ăștia nu pot avea păreri proprii sau idei originale pentru că mintea lor se rezumă doar la ce scrie în manuale și la „cum știe lumea că se face un anumit lucru”.

Toți au în cap idei formate din școală și din educația primită de la părinți, cum că lucrurile se fac doar într-un anumit fel și oricine le face altfel sigur le face greșit. De-aia ți-l invocă pe Dumnezeu în cele mai penibile situații și fără niciun argument, gata oricând să-ți trântească vorba supremă „Crede și nu cerceta!”. De-aia toți sunt cu optimismul în gură de fiecare dată când o deschid. Până la urmă, și dacă se întâmplă o nenorocire, așa a vrut Dumnezeu. Oamenii ăștia sunt îngropați în tradiții, superstiții, proverbe idioate, idei fixe și frica de a evada din toate astea.

Orice prost care are capacitatea de a reține foarte multe lucruri este transformat brusc într-un om foarte inteligent. Nu contează că e praf și pulbere la creativitate, logică sau comunicare, cine știe, poate merge să învețe pe de rost ceva despre toate astea și e cel mai tare, probabil vrea și o diplomă. Marș la căcat, încuiaților, nu vă pricepeți la nimic și nu aveți păreri despre nimic!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s