Manipularea așa-zișilor intelectuali

Zilele astea am observat, inevitabil, cum gândesc oamenii atunci când se hotărăsc să meargă la vot. Și am observat trei categorii:

1. Oamenii inculți (oamenii de la sate, bătrănii și tinerii fără carte sau educație, prostimea)

Ăștia, săracii, sunt mulți, manipulabili, instinctuali și proști. Oamenii din această categorie nu au nici cea mai mică idee despre ce e bine și ce e rău, că așa au crescut, nu e vina lor neapărat. Ei votează fie cu cine le-a dat o pungă de zahăr, fie cu cine au auzit la vecinul care pare mai inteligent, acolo, la ei în sat, fie cu cine are chipul mai pe placul lui. N-ai cum să ai pretenții de la această categorie. E ca și cum ai fi supărat pe sare că nu e dulce.

2. Oamenii care au o părere formată pe baza unor argumente, unor experiențe trăite sau unei logici

Oamenii din această categorie sunt subiectivi, ca toți ceilalți de altfel, dar au părerea lor și îți pot spune clar de ce votează, cu cine votează, dacă votează. Au păreri proprii și nu țipă în stânga și în dreapta cu propagandă penibilă. 

3. Oamenii mediocri și submediocri (oamenii din corporații, studenții și în general oamenii cu acces la informație, manipulabili de către reviste, știri și oameni populari)

Ăștia sunt cei mai penibili și mai înverșunați. Cum aud că se votează, brusc au păreri. Amuzamentul vine din faptul că au exact aceeași gândire ca a celor din prima categorie, dar căpătată altfel. Au impresia că cei din prima categorie sunt ușor de manipulat, ei fiind la fel, dar prin alte metode. Fenomenul mi se pare unul de genul: ne-am dus la curve, am dat o muie, dar n-am plătit, pentru că le-am păcălit că le place să facă asta gratis.

Anunțuri

One response to “Manipularea așa-zișilor intelectuali

  1. Foarte adevarat! Ai punctat foarte bine aici, good job !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s